11 Mayıs 2008 Pazar

HD DVD öldü, yaşasın Blu-ray


DVD’den sonra gelecek olan endüstri standardı konusunda Sony’nin Blu-ray’e, Toshiba’nın HD DVD’ye destek vermesiyle başlayan format savaşları son buldu. 80’lerdeki Betamax ile VHS formatları arasındaki yarışa benzetilen yeni nesil HD formatı savaşının galibi Sony yani Blu-ray oldu. Toshiba HD DVD üretimine devam etmeyeceğini açıkladı.

Tek katmanlı bir DVD’nin 4.7 GB, çift katmanlının 8.4 GB’lık depolama kapasitesini, tek katmanda 25 GB’a, çift katmanda ise 50 GB’a taşıyan Blu-ray’in galibiyetinde film endüstrisi, bilgisayar dünyası ve zincir mağazalardan gelen desteğin büyük katkısı oldu. Elbette bu gelişmede, Blu-ray’in yapılan pek çok bağımsız testte, yüksek tanımlı görüntü ve ses sistemlerinde açık ara farkla galip gelmesinin de payı büyük.

Blu-ray’i galibiyete götüren gelişmeler ise Warner Bros, Disney, Sony Pictures, Paramount Pictures, MGM, Fox ve Netflix gibi büyük şirketlerin Blu-Ray'i destekleyeceklerini açıklamaları oldu. Ayrıca Dünyanın en büyük market zinciri Wal-Mart, HD DVD ürünlerinin satışını Haziran 2008’de tamamen durduracağını ve HD DVD oynatıcı, film gibi bütün HD DVD ürün stoklarını eriteceğini, yüksek tanımlı ürünler söz konusu olduğunda stoklarını Blu-ray’e ayıracağını duyurdu.

Bu gelişmelerin ardından Toshiba, önce fiyatları yüzde 50’ye kadar düşürme yolunu seçti. Piyasada bunun herhangi bir etkisi olmayınca şirket baskılara dayanamadı ve mücadeleden vazgeçtiğini duyurdu. Toshiba’nın, artan giderleri kısmak için bu yarıştan çekilmesinin ardından, yaptığı duyuruyla adeta HD DVD kullanıcılarından özür diledi. Bugüne kadar farklı kategorilerde 1.3 milyon HD DVD oynatıcı ve kaydedicinin piyasaya çıktığının tahmin edildiği belirtilerek, firmanın bu alanda gireceği maddi sıkıntıdan daha fazla tüketicilere verilen zarardan pişmanlık duyulduğu belirtildi.

1 yorum:

Umut dedi ki...

teknoloji iy güzel gelişiyoda, şimdi bu Blue-ray'ler çıktı korsan olayı tehlikeye girdi..çünkü hala onu kopyalıcak teknoloji, ya da şöyle diyim maliyetine ancak korsan olabilir...Beklicez artık:)))