22 Mayıs 2008 Perşembe

Ayak Üstü 21 Milyon Dolar




Geldik dönemin sonuna, dönemle beraber bir çok şeyinde sonu geldiği gibi bloklarında sonu geldi. İlk yazım Microsoftu, son yazım ise tavuk ayağıyla ilgili. Herşey gibi bu da karışık. Tavuk ayağı diyip geçmek istemedim çünkü önemli bir konu. "Eskiden ayak olanlar şimdi baş oldu". Ama neyseki bu bahsedeceğim konu diğerlerine nazaran daha önemli, en azından ülkeye bir yararı dokunuyor. Başımızdaki insanlar ufak tefek atışmalarla devleti nereye getirdiler. Ayaklar neler yaptı işte. Konumuza geri dönelim, bu ayaklar tavuk ayakları, 2006 yılında 28 milyon dolar olan beyaz et ihracatımız geçen yıl 44 milyon dolara çıktı. Bunun büyük bir kısmını Türkiyede tüketilmeyen tavuk ayakları oluşuturuyor. Daha çok uzak doğu ülkeri; Hong Hong, Vietnam, Çin gibi ülkeler bu ayakları cipslerde ve çeşitli çorbalarla tüketiyor. Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, tavuk ayağı ihracatı bizim için büyük bir gelir kapısı olduğunu söyledi. 2006 yılında tonu 300 dolar olan tavuk ayağı geçen sene tonu 700 dolar oldu. Umarım, gıda fiyatlarının patlama yaptığı bugünlerde bizim beyaz et üreticilerimizde bir kurnazlık yaparda bundan kendilerine pay çıkarırlar. Uzak doğudan ülkemize daha çok döviz getirirler.


Son olarak, bazıları koltuk sevdasından vazgeçip memlekinte neler oluyor diye baksa iyi olur. Çünkü büyük bir kriz yaklaşıyor ve bizde en ufak şeyden yarar sağlamak durumundayız bu krizi en az zarar ile atlatmamız için. Tavuk ayağı örneğide bu duruma uygundur.


Kapanış: Benim açımdan güzel bir dönemdi. Umarım daha güzel dönemlerde beraber oluruz ve hocam bu blok olayı çok güzeldi ve ilk defa siz bunu yaptırdınız. Maliyeti az karı çok günler dilerim:)))

Hiç yorum yok: