27 Nisan 2008 Pazar

İngiliz’in evine kaplumbağa Fransız restoranlarına kurbağa bacağı satıyoruz


Geçen günlerde arkadaş grubumda katıldığım sohbet sırasında öğrendiğim bir bilgi benim çok ilgimi çekti ve beni çok şaşırttı. Soframızın vazgeçilmez lezzetlerinden olan tavuğun ayaklarının Çine ihraç edildiğini ve bu tavuk ayaklarının çinliler tarafından çerez niyetine tüketildiğini öğrendim ve bunun üzerine yaptığım bi araştırmayı paylaşmak istedim.

İhracatçılar tavuk ayağı, kaplumbağa, kurbağa bacağı, sülük, midyat güvercini ve salyangoz gibi birbirinden ilginç ürünleri yurtdışına satıyor. Tüketicisi olmadığı için Türkiye’de tutulmayan ancak Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok yerine gönderilen bu ürünlerin üretimi de ülkemizde her geçen gün artıyor. Piliç üreticileri Çin ve Almanya gibi ülkelere tavuk ayağı gönderirken, Bandırma’da yetiştirilen kurbağalar Fransa’daki lüks restoranlarda servis ediliyor. Foça’da çiftlikten çıkan kaplumbağalar, İngiltere başta olmak üzere Avrupa’daki evleri süslüyor. Hollanda ve İsviçre’den talep gören Midyat güvercinlerinin de Avrupa’da festivalleri düzenleniyor. Yabani sülükler ise Japonya’da güzellik kremlerinde kullanılıyor.

Türkiye’de tüketimi olmayan bir başka ihracat kalemi ise tavuk ayağı. Türkiye’den 5 yıl önce yurtdışına gönderilmeye başlanan tavuk ayağı ihracatı bugün 30 milyon dolara ulaştı. Özellikle Çin ve Vietnam gibi ülkelere yapılan tavuk ayağı ihracatının 25 bin tona ulaştığı söyleniyor ve diğer üreticilerinde faaliyete geçmesi halinde Türkiye’den yapılan ihracatın 100 milyon doları geçebileceğine dikkat çekiliyor. Bu edindiğim bilgi beni bir vatandaş olarak çok memnun etti. Tavuk çiftliklerinde kesilen tavukların ayaklarının çöpe gitmesi yerine ihraç edilmesinin gerçekten çok olumlu olduğunu düşünüyorum.

1 yorum:

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Say'ın dediği gibi: Her arz kendi talebini yaratır. Ya da bizim ataların dediği gibi: Her topal satıcının bir kör alıcısı vardır. Satsınlar bakalım ne diyeyim, tavuk ayağı. Öegh!