1960 yılından beri hazır yiyeceklerdeki artış gözden kaçmayacak kadar büyük. Özellikle çalışan bayan kesmine hitap eden hazır yiyecekler, pratikliği bakımından her eve girmiş durumda. Kolay yapımı ve aynı zamanda lezzetli olması bu ilgi ve alakanın birinci sebebi bence. Yalnız son zamanlarda hepimizin severek tükettiği hazır yiyecekler hakkında bir iddia ortaya atıldı; hazır yiyecekler gerçekten kansere neden oluyor mu? Bu soruya cevap vermeden önce, Türkiye'de en cok tüketilen hazır yiyeceklerden biri olan hazır çorbaları biraz konuşalım. Her damak zevkine uygun olarak üretilen, doğal ve katkısız hazır çorbalar bugünlerde Türkiye'de ciddi bir kitle yakalamış durumda. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de 2004 yılında içilen her 100 çorbadan 17'si hazır çorba iken, bu rakam günümüzde 24'lere ulaşmış durumda ve artış hızla devam ediyor. Bu artışa tabi ki büyük markaların da yapmış olduğu önemli katkılar var.Örneğin "Knorr" bu işi en iyi yapanlardan biri. Çıkarmış olduğu bardak çorbalar ve bunun yanı sıra değişik tatlar herkesi etkilediği gibi beni de kayıtsız bırakmıyor. Gelelim olayın asıl kısmına. Bu derece hayatımıza girmiş olan hazır yiyecekler gerçekten kanser riski taşıyor mu? Bir kaç araştırma yaptığımda önüme birçok belgenin çıktığı bu iddia, doğru mudur yanlış mıdır hala tam olarak belli değil. Bu iddiayı içindeki kanserojen maddeler yüzünden doğrulayan profesörlerin yanı sıra, mahallemizde de bir çok teyzemiz destekliyor. Artık bu kadar dile düşmüş bir konuda yetkili insanlardan bir açıklama bekliyoruz. Hazır gıda üreticileri artık konuya duyarsız kalmamalı ve bu konuya bir açıklık getirmelidir. Tam Türkiye'de yeni bir şeyler oturmaya başlamışken, elle tutulur bir pazar payı yakalanmışken böle iddialar asılsız kalmamalı bence. Eğer hazır yiyecekler gerçekten insan sağlığını tehdit ediyorsa, kanser riskini arttırıyorsa, o zaman üreticiler bu yükümlülüğün altında daha fazla kalmamalıdırlar. Bu tutum hem üretici-tüketici arasındaki ilişkiyi güçlendirir, hem de insan sağlığını daha fazla tehlikeye atmamış olur. Eğer bu belirsizlik devam ederse, hem üreticiyi hem de tüketiciyi büyük sıkıntılar bekliyor. İlerleyen zamanda ne üretici ürettiğinden ne de tüketici tükettiğinden zevk alacak. En kısa zamanda bu konunun aydınlanması en büyük temennim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Kesinlikle haklısınız hocam. Ben de bu hazır yiyecek çılgınlığından mutlu değilim. Ama anlayamadığım şey şu, eğer bu ürünler gerçekten kansere sebep oluyorsa, ki oluyor, peki tüketiciler nasıl göz göre göre bu tehlikeye atılıyor. Yani benim demek istediğim, herhalde birileri bu olayı bizim gözümüze sokarcasına gündeme getirmezse, bu saldım çayıra mevlam kayıra durumumuz devam edecek. Ve malesef ki sizin de dediğiniz gibi bu olayı gündeme getiren hiçbir zaman üretici firmalar olmayacak. Çünkü böle bir pazar payı varken, böle sermayeler, böle paralar dönüyorken etik değerlerden bahsetmek de saçma sanırım. İnşallah kendi kendimizi kurtarırız bu çılgınlıktan. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Kendi cevabını kendin vermişsin zaten :)
No Logo diye bir kitap var, orada yazıyordu, mesela bir ilaç şirketi bazı bilimsel çalışmalar için üniversiteye destek sağlıyor, sonra bu çalışmalarda ilaçların yan etkisi çıkıyor. Bunun yayın haline getirilmesini engellemeleri bir yana, yayın konusunda bastıran bir hocayı da üniversiteden attırmışlar.
Yani durum bu.
Yorum Gönder